1/12/17

SV-QRP Marathon

Χθες έληξε ο δεύτερος Μαραθώνιος SV-QRP που κράτησε 42 ημέρες όσα και τα χιλιόμετρα του Μαραθωνίου δρόμου.


Μια ακόμη πετυχημένη πρωτοβουλία του Aegean DX group που φιλοξενήθηκε στην ιστοσελίδα του Club 72 http://www.club72.su/




Ένας δύσκολος διαγωνισμός με ανώτερο όριο εκπομπής τα 5W από την πλευρά των συμμετεχόντων και που πρέπει να καταχωρήσεις την ισχύ και το locator του συνομιλητή. Πράγμα που εμένα με δυσκόλεψε μιας και κάποιοι δεν απαντούν.
Ο διαγωνισμός πλέον βρήκε τη θέση του στην μικρή qrp κοινότητα και αγκαλιάστηκε και από ξένους συναδέλφους φίλους των επικοινωνιών με χαμηλή ισχύ. Well done Aegean DX group και του χρόνου.

Με το τέλος του διαγωνισμού συγκεντρώθηκαν στο ημερολόγιο του shack συμπληρώθηκαν1500 περίπου qrp qso με ισχύ 5W με πολλές ραδιοχώρες. Νομίζω υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις του qrp dxcc που απαιτεί qrp επικοινωνίες με 100 ραδιοχώρες. Από σήμερα η ισχύς στο shack γίνεται qro με αρχή τα 10W στα ψηφιακά και βλέπουμε.

Στις συχνότητες του FT8 υπάρχει πολύς συνωστισμός. Προς στιγμήν αποκωδικοποίησα τον V63DX στη Μικρονησία (ATNO!). Αλλά οι συνάδελφοι που μετακόμισαν στο FT8 με τους ενισχυτές τους, δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη ότι αυτούς τους πολύ σπάνιους dx σταθμούς μπορούμε να τους καλούμε split! Αυτοί συνεχίζουν να καλούν πάνω στην συχνότητα κλήσης του σταθμού, κάτι που δεν το κάνουν στις άλλες διαμορφώσεις...


Οπότε qsy στα JT65 και JT9. Στα 40Μ JT65 ο 8J1RL AN-015 από την Ανταρκτική απάντησε στην qro κλήση μου. Η φωτογραφία της Ιαπωνικής βάσης στο σημείο προέρχεται από το qrz.com:


Παρότι δεν τον καλούσαν άλλοι - ή εγώ δεν τους αποκωδικοποιούσα - τον κάλεσα split και όλα καλά.

Η doublet δεν είναι κατασκευασμένη για να συντονίζει στα 80Μ, δεν δύναται να συντονίζει κάτω από τα 40. Παρόλα αυτά το coupler κατασκευής SV1NL μπόρεσε να τη συντονίσει προσωρινά για ένα απλό κοντινό qso:


Φυσικά χρειάσθηκε παραπάνω ισχύ και ο λοβός ακτινοβολίας θα ήταν από αυτούς που εξοργίζουν τον Θανάση SV1IVK αλλά τι να κάνουμε.