3/12/17

WSPR

Η σουίτα προγραμμάτων WSJT-X περιέχει και το WSPR περισσότερα:

Το WSPR λαμβάνει και εκπέμπει ψηφιακά σήματα, την απεικόνιση των οποίων μπορεί να τη δεi κάποιος στην ακόλουθη σελίδα:

Οπότε είναι πολύ εύκολο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να διαπιστώσει κάποιος μέχρι που φθάνουν τα σήματα του. Μια ακόμη προσφορά του K1JT προς τους απανταχού ραδιοερασιτέχνες:


Αυτό το σ/κ λοιπόν έτρεξα λίγο wspr για να δω μέχρι που φθάνουν τα σήματα της doublet:


Σάββατο απόγευμα 40Μ ισχύς 20W:

Στην πρώτη φωτογραφία απεικονίζεται η γενική κατάσταση πριν τις εκπομπές μου:


ενώ σε όσες ακολουθούν απεικονίζονται μόνο οι σταθμοί που αποκωδικοποιήθηκαν από το σταθμό εδώ ή που αποκωδικοποίησαν τα σήματα του σταθμού:






Όπως ήταν αναμενόμενο τα σήματα των 7MHz έφθασαν σε διάφορους σταθμούς όπου δεν επικρατούσε ηλιοφάνεια. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ισχύς ασθενέστερη των 20W και οι μελλοντικές δοκιμές θα γίνουν qrp.

Κυριακή:

Η γενική διάδοση που επικρατούσε:


και η κατάσταση διάδοσης με επίκεντρο την Ιταλία:


οπότε η εκπομπή (11-12ΠΜ ΩΕ) έγινε στα 30Μ. Ισχύς 20W:


αργότερα ακολούθησαν εκπομπές (12-13ΜΜ ΩΕ) διάρκειας μίας ώρας περίπου στα 20Μ. Ισχύς 10W:


Το διάστημα εκπομπής μοιράστηκε στις δύο κεραίες: δίπολο doublet με κορυφή στις 270 μοίρες και την μικρή G4MH στις 70 μοίρες, χωρίς να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα αποτελέσματα. Ο σταθμός που απεικονίζεται νοτίως της Αφρικής δεν θα δήλωσε σωστό locator στο wspr. Οπότε το σύστημα τον έδειχνε στην περιοχή του... Bouvet island που θα ενεργοποιηθεί σε λίγους μήνες, γεγονός που έχει κινητοποιήσει πολλούς ρ/ε (γνωστούς και αγνώστους) που προετοιμάζονται, κάνουν τα σχέδια τους και το περιμένουν με ανυπομονησία πχ:
https://topbandchordalhopper.blog/2017/12/03/3y0z-to-the-west-coast-on-17-and-15m/

Κάποτε υπήρχε εγκατάσταση radiosonde στην Πεντέλη αλλά έχω χάσει το link που οδηγούσε στην ιστοσελίδα της και δεν γνωρίζω αν λειτουργεί. Για αυτό προτιμήθηκε η ιστοσελίδα:
http://bandconditions.com/