1/3/18

Το DX θέλει τον τρόπο του

DX, δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, ειδικά σήμερα που η διάδοση οδηγείται προς το ναδίρ. Ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιώ είναι το μηνιαίο ημερολόγιο DX από την ιστοσελίδα:

Το οποίο τυπώνεται και τοποθετείται σε σελοφάν στο shack:


Για το μήνα Φεβρουάριο λοιπόν υπήρχε ένα ATNO αυτό του 3D2EU. Πρόκειται για το νησί Ροτούμα που περιλαμβάνεται στα νησιά Φίτζι. Για χρόνια δεν είχα καταφέρει qso με τα νησιά αυτά.

Κατέφυγα στις προβλέψεις του VOACAP που έδιναν ένα μικρό χρονικό περιθώριο επιτυχίας στα 30Μ, τα οποία προτίμησα μιας και στα 40 το ποσοστό ήταν χαμηλότερο παρότι τους ακούγονταν ακατάλυπτα.


Με τη βοήθεια του Logger32 φαινόταν η επικοινωνίας μέσω γκρίζας ζώνης (γραμμή μεταξύ ημέρας / νύχτας) να ευνοεί τη σύνδεση Ελλάδας - Ροτούμα:


Η γραμμή γκρίζας ζώνης υπολογίζεται εύκολα και με άλλα εργαλεία όπως το DX Atlas:

Από εκεί και έπειτα δεν χρειάσθηκαν παρά δύο - τρεις κλήσεις και το qso καταγράφηκε στο Logger32. Για να το αναφέρω περίμενα λίγες ημέρες προκειμένου να ανεβάσουν τα αρχεία τους στο Clublog:


Από το shack χρησιμοποιήθηκε μία doublet κεραία και το Icom έστειλε τα 100W που διαθέτει στον αέρα. Το πόση ισχύς ακτινοβολήθηκε από την κεραία δεν είναι γνωστό.

DX World Net

Στο ημερολόγιο του Μαρτίου που δημοσιεύουν βλέπω τουλάχιστο 5 το λιγότερο ATNO για το ημερολόγιο σταθμού. Το οποίο θα τυπωθεί και αυτό και θα αναρτηθεί στο shack, από εκεί και πέρα όρεξη να έχεις και κεραίες βέβαια.